Baile Herculane – ghid de obiective turistice

Vrei sa scapi de stres si agitatia din oras? Vino la Baile Herculane, o statiune incarcata de istorie si ape termale miraculoase, cunoscute in intreaga lume pentru beneficiile asupra pielii, reumatismului si recuperarii fizice.

Baile Herculane este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Romaniei, atat datorita pozitionarii, cat si a faptului ca aici se afla statuia lui Hercule, una dintre cele mai vechi din lume. In plus, descoperi lucruri fascinante despre istoria romanilor din Antichitate si iti relaxezi ochii cu o priveliste unica: munti, paduri bogate, ape cristaline si obiective turistice pe care trebuie sa le vizitezi cel putin o data in viata!

Scurt istoric Baile Herculane

Baile Herculane este una dintre cele mai vechi statiuni balneare din lume, a carei vechime este atestata din 153 e.n., numele acesteia fiind dat dupa descoperirea a sase statuete dedicate zeului Hercules. In timpul dominatiei romane, statiunea Baile Herculane era locul de atractie al aristocratiei, unde cei bogati, in cautarea tineretii, alegeau sa isi petreaca timpul. Ulterior, statiunea a devenit centrul de relaxare al Imperiului Roman, iar ca dovada stau vestigii pretioase, unice in lume:  apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Odata cu Pacea de la Passarovitz, din 1718, Baile Herculane isi incepe istoria contemporana, sub Imperiul Austriac. Din 1736 se incep lucrarile de reconstructie si modernizare a bailor cu apa termala si a diverselor edificii, ce poarta amprenta stilului baroc austriac. Impresionantele imbunatatiri au atras atentia marilor personalitati ale imperiului (precum imparatul Iosif al II-lea, Francisc I, Franz Iosef, imparateasa Charlotte sau Elisabeta), care din 1852 o considera drept «cea mai frumoasa statiune de pe continentul european».

Galerie foto Baile Herculane

Baile Herculane – amplasare intr-un paradis al naturii

Baile Herculane este parte din Parcul National Valea Cernei – Domogled, in Valea Cernei, un loc pitoresc, la intalnirea dintre Muntii Mehedinti si Cernei. Situata la peste 160 de metri altitudine, Baile Herculane impresioneaza prin imagini ireale, in care muntii, cu brazi inalti, sunt brazdati de ape miraculoase.

Baile Herculane sunt situate in sud-vestul Romania, in judetul Caras-Severin, la o distanta de doar 40 de minute de orasul Drobeta-Turnu Severin.

Din Bucuresti, cel mai rapid traseu este cu trenul, iar de la Timisoara, cu masina pe Drumul European 70.

Statiunea Baile Herculane se afla la doar 5 kilometri de cea mai importanta artera rutiera, care leaga vestul tarii de Capitala (prin DN6 si E70) si un nod important pentru circulatia pe calea ferata –  Bucuresti – Timisoara – Moravita.

Foloseste harta pentru a ajunge la Baile Herculane:

Baile Herculane si atractiile turistice

Statuia lui Hercule este cel mai important obiectiv turistic din statiune. Totodata, face parte din categoria celor mai vechi statui din lume, dupa orasul Petra din Iordania. Anual, zeci de mii de turisti straini si Romani vin la Baile Herculane pentru a vedea somptuoasa statuie, precum si pentru a cunoaste istoria Imperiului Roman.

Un alt obiectiv turistic important este reprezentat de cele 15 izvoare termale si minerale, consemnate in istorie drept “facatoare de minuni”. Persoane din toate colturile lumii vin aici pentru a trata afectiuni ca  reumatismul, boli nervoase si nutritionale, precum si tratamente de intinerire a pielii. Aceste izvoare sunt bogate in sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu, oligominerale, iar companii de renume international le folosesc pentru a crea diferite crème si lotiuni.

In apropierea statiunii Baile Herculane (aproximativ 7 km) se afla o piscina olimpica cu apa termala, numita Sapte izvoare, situata in inima muntilor, dotata cu un tobogan, unde apa curge continuu din munte.

Alte locuri ce merita vazute sunt Pecinisca, cheile Peciniscai, Valea Feregari, Cheile Soimului, Cheile Domogled, Crucea alba, Varful Domogled -1106m, sau Izvorul Munk, Izvorul Rosu, Pestera cu Aburi (56 grade C),  Pestera  lui  Adam (lunga de 169m),  Grota Haiducilor (143 m).