Principalul factor terapeutic îl constituie apele termale de mare adâncime aduse la suprafață cu o compoziţie chimică variată apele fiind sulfuroase cu grad scăzut de radioactivitate. La acesta, se adaugă climatul mediteranean şi ionizarea negativă a aerului cu multiple efecte benefice asupra organismului: restabilirea parametrilor respiratori şi circulatori, creşterea rezistenţei organismului la efort şi stres, restabilirea stării de confort biologic.

La Băile Herculane, pe lângă binecunoscuta cură externă există şi izvoare pentru cură internă, cum ar fi Izvorul Diana III, pentru tratarea unor afecţiuni ale aparatului digestiv.

Apa Izvorului de ochi Argus tratează unele afecţiuni oculare incipiente. Acest izvor a făcut obiectul unui studiu încă din anul 1860 şi a fost realizat de Academia de Medicină din Franţa, prin intermediul doctorului în medicină J.M.Caillat.

Aeroionizarea negativă – cercetările efectuate au stabilit că la Băile Herculane există cea mai ridicată ionizare negativă din ţară şi una dintre cele mai ridicate din lume, element determinant în favoarea unei cure balneare în staţiune.

A avea peste 2000 de ioni negativi pe cmc, la înălţimea de 168 m, sau mai bine zis, a respira la această altitudine mică un aer corespunzător unei înălţimi de 2000-3000 m, este într-adevăr mai mult decât un dar pe care natura îl oferă omului, sănătăţii lui, aici la Băile Herculane.

Climatul blând de cruţare – constituie un alt factor terapeutic în tratamentul balneoclimateric din staţiune. De-a lungul coridorului Văii Cernei, la adăpost de vânturile puternice şi zăpezile crestelor, s-a creat o enclavă de climat cu influenţă meridională.

Cura de ioni negativi asociată curei de teren drumeţii pe traseele din jurul staţiunii sau jogging etc are un important efect de bioenergizare a organismului uman cu rezultate remarcabile în tratarea stresului cotidian.

Toţi aceşti factori de cură împreună cu pitorescul şi varietatea peisajului conferă staţiunii Băile Herculane privilegiul unui loc ideal pentru o cură balneară, relaxare şi odihnă activă.

Baza de tratament dispune de aparatură pentru electroterapie, fizioterapie, laseroterapie, băi galvanice patru celulare, aerosoli cu sulf, cadițe de una sau două persoane pentru băi sulfuroase, masajoterapie, o sală de fitness și piscină interioară, fiind deservită de personal calificat – medic primar balneolog, asistent principal balneolog, maseur.


Principalele boli care pot beneficia de aceste tratamente sunt:

 • Boli ale sistemului nervos:
  – afecțiuni neurologice periferice (paralizii și pareze post-traumatice ale membrelor, polinevrite, poliradiculoneuropatii în fază sechelară, sindromul de „coadă de cal”, sechele tardive după poliomelită;
  – afecțiuni neurologice centrale funcționale (nevroză astenică);
  – vicii de postură la copii și tineri (capul înclinat înainte, omoplați departați, spatele rotunjit, umeri aduși, bazin basculat înainte, abdomen proeminent, aplatizare a bolții plantare);
 • Boli ale aparatului locomotor:
  – reumatism inflamator (artralgii după reumatisme articulare acute, reumatisme secundare infecțioase, poliartrită reumatoidă , forme clasice cu activitate inflamatorie, spondilită anchilozantă,etc.);
  – reumatism degenerativ (boli artrozice ale membrelor inferioare și ale centurii sacroiliace, artroze ale mâinilor și ale centurii scapulo-humerale);
  – afecțiuni degenerative ale coloanei (spondiloză cervicală și discopatii cervicale- sindroame, spondiloze și discopatii dorsale, spondiloze și discopatii lombare);
  – boli reumatismale articulare inflamatoare sau degenerative (suferințe articulare ale membrelor inferioare, suferințe articulare ale membrelor superioare, suferințe articulare ale coloanei vertebrale);
  – afecțiuni post-traumatice.
 • Posibilități de tratare a afecțiunilor digestive prin cură la izvoare (crenoterapie):
  – afecțiuni gastrice: gastrite cronice sau ulcere cronice gastrice și duodenale.
  – afecțiuni hepatice (post hepatită) și a căilor biliare (litiaze, hipotonie a vezicii biliare).
 • Posibilitați de tratare a afecțiunilor oculare:
  – blefarite;
  – conjunctivite.
 • Afecțiuni metabolice și de nutriție:
  – forme ușoare de diabet;
  – artroze gutoase.